PAGÇEV 780 milyon TL değerinde ambalaj atığını ekonomiye kazandırdı.
PAGÇEV’in geri dönüşüm çalışmalarında yakaladığı ivme hız kesmeden devam ediyor. 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 28 artışla 280 bin ton ambalaj atığının kaynakta ayrılarak geri dönüştürülmesi faaliyetlerini yürüten PAGÇEV, ülke ekonomisine 780 milyon TL’lik katkı sağladı. “Sıfır Atık” projesinin de destekçileri arasında yer alan ve proje kapsamında pek çok çalışma hayata geçiren PAGÇEV, 2019 yılında 300 bin ton ambalaj atığını geri dönüşüme kazandırmayı hedefliyor.
Türkiye’nin ambalaj atıkları yetkilendirilmiş kuruluşu PAGÇEV(PAGEV Geri Dönüşüm İşletmesi), her yıl artan bir grafik sergilemekle birlikte 2018 yılında döngüsel ekonomi yaklaşımıyla atık yönetimi çerçevesinde yürüttüğü ambalaj atıklarının azaltılması, yeniden kullanımı ve geri dönüşümü çalışmalarında bin 394 ekonomik işletmenin yükümlülüğünü devraldı. Bu çerçevede 13 milyon nüfusa sahip 70 belediyeye ulaştı. PAGÇEV, 2018’de önceki yıla göre yüzde 28 artışla 280 bin ton ambalaj atığının kaynakta ayrılarak geri dönüştürülmesi faaliyetlerini yürüttü.
PAGÇEV’in 2018 yılı çalışmalarını değerlendiren PAGÇEV Genel Müdürü Yağmur Cengiz şunları söyledi; “2018 yılında da plastikten kâğıda, camdan metale, birçok atığı geri dönüştürerek bir yandan çevreyi korumaya devam ettik diğer yandan da ekonomiye 780 milyon lira katkı sağladık. PAGÇEV olarak sadece 2018 yılındaki bu çalışmalarımız sayesinde 2 milyon 200 bin ağaç kesilmekten kurtarıldı. 7 milyon 300 bin kWh elektrik tasarrufu, 326 milyon litre fosil yakıt tasarrufu ve 3,2 milyon litre su tasarrufu sağlandı. Tüm bu atıkların atık depolama sahaları yerine geri dönüşüme gönderilmesi sayesinde 2,9 milyon metreküp alandan tasarruf edildi. PAGÇEV olarak önümüzdeki dönemlerde de sorumlu endüstri bilinciyle çalışmalarımıza artan bir ivmeyle devam etmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda 2019 yılı için hedefimiz 300 bin tonluk atığı geri dönüştürmek.”
Çevre kirliliğinin çaresi “Döngüsel Ekonomi”
Geri dönüşümün sürdürülebilir bir dünya için olmazsa olmaz olduğunu söyleyen Yağmur Cengiz, “Sürdürülebilir bir çevre için ise döngüsel ekonomi şart. Dünya genelinde kabul gören Döngüsel Ekonomi modeli geri dönüştürülmesi mümkün olan tüm atıkların dönüştürülmesi esasına dayanıyor. Sürdürülebilirlik noktasında üretimde kullanılan hammaddelerin geri kazanımı giderek daha da önem kazanıyor. Günümüzde hammadde, kaynak ve yenilenebilir enerji kullanımlarını esas alan “Döngüsel Ekonomi” bir seçenek değil bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor. Geleceğe damgasını vuracak sektörler arasında gösterilen “geri dönüşüm”; tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yaygınlaşıyor. Türkiye’de geri dönüşüme verilen önem ve dolayısıyla geri dönüşüm çalışmaları da düzenli olarak artış eğilimi gösteriyor. Bizler de geri dönüşüme verdiğimiz önemi “sorumlu endüstri, sorunsuz çevre” misyonumuz ile ortaya koyuyoruz. PAGÇEV olarak elbette yalnızca atık toplamıyor, çevreye katkı sağlayacak pek çok projeyi de hayata geçiriyoruz. Özellikle toplumda geri dönüşüm bilinci oluşturulmasının önemine inanıyor ve bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Tek tek kapıları çalarak, okul okul dolaşarak özellikle öğrencilerin ve ev kadınlarının geri dönüşüm ile ilgili bilinçlenmesi noktasında yoğun çalışmalar yürüttük, yürütmeye de devam ediyoruz” dedi.
Yorumlar