Oyuncak Sektörünün Geleceği Tartışıldı

İKMİB, Oyuncak Sektöründe Gelecek Araştırması Çalıştayını Düzenledi.

 

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), oyuncak sektöründe gelecek araştırması çalıştayı düzenledi. Türkiye Oyuncakçılar Derneği (OYDER)’in desteği ile İKMİB tarafından gerçekleştirilen çalıştayda sektörün durumu, yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri konuları tartışıldı.

15-16 Aralık tarihlerinde Limak Thermal Boutique Hotel Yalova’da düzenlenen “Oyuncak Sektörü Gelecek Araştırması” çalıştayı, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Kireçci ve sektör firmalarının yanısıra ilgili Bakanlık temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Çalıştayda sektörün durumu, yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri gibi sektörün geleceği için faydalı olacak konular değerlendirilerek verimli iki gün geçirildi.

 

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz,  oyuncak sektörünün potansiyeli hakkında şu bilgileri paylaştı; “Bugün burada sizleri ağırlamaktan çok mutluyum. Oyuncak sektörümüzün durumunu, sorunlarını ve geleceğini konuşmak üzere toplanmış bulunuyoruz. İKMİB olarak, kurulduğumuz günden bugüne kimya sektörünün ülkemizdeki gelişimine katkıda bulunuyoruz. Türkiye ihracatını sırtlayan kimya sektörünün yurtdışı pazarlarda daha da güçlü bir konuma gelmesi ve ihracatını artırması için var gücümüzle çalışmalarda bulunuyoruz. Oyuncak sektörü Türkiye ekonomisinin ihracatında önemli bir yere sahip.

İKMİB olarak, oyuncak sektörünün potansiyelinin farkındayız ve bu sektörü önemsiyoruz. Türkiye oyuncak sektörü dış ticaret hacmimize baktığımızda 2013 yılında 88,4 milyar dolar iken 2016 yılında 94,2 milyar dolar seviyesine gelerek bir artış kaydettiğini görüyoruz. Dünyada en çok oyuncak ihracatı yapan ülkeler Çin, Hong Kong, Çek Cumhuriyeti, Almanya, ABD, Hollanda, Vietnam, Belçika, Fransa ve İngiltere olarak ilk onda sıralanıyor. Türkiye ise 43’üncü sırada yer alıyor.

 

2016 yılına baktığımızda ise 23,7 milyar dolarlık ihracatıyla birinci sırada Hong Kong’un yer aldığını görüyoruz. Sırasıyla 4 milyar dolarla Çek Cumhuriyeti, 2,6 milyar dolarla Almanya, 1,6 milyar dolarla ABD, 1,2 milyar dolarla Hollanda ilk beşte yer alırken Türkiye’nin 29 milyon dolarlık ihracatla 45’inci sırada olduğunu görüyoruz. Dünyadaki ihracat hacminin giderek artmasıyla birlikte her yıl en çok ihracatı yapan Çin’in payında da artış gözleniyor. Türkiye’nin payı ise her yıl aynı seviyelerde seyrediyor.”

 

“Yerli Üretime Talep Arttı”

 

Oyuncak sektörünün aynı zamanda ithalata dayalı bir sektör olduğunu vurgulayan Akyüz, “2016 yılı en çok oyuncak ithalatı yapan ülkeler sırasıyla ABD, Almanya, İngiltere, Hong Kong ve Japonya ilk beşte yer alırken Türkiye 21’inci sırada yer alıyor. 5 yıllık süreç ele alındığında ABD’nin oyuncak ithalatında artış; Japonya ve Hong Kong’un ithalatında ise azalma eğilimi olduğunu görüyoruz.

 

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oyuncak sektörü ithalata dayalı bir sektör ama son yıllarda yerli üretime talep artmış durumda. Türkiye oyuncak sektörü ihracatı 2016 yılında 30 milyon 758 bin dolar olarak gerçekleşti. 2017 yılı Ocak- Ekim döneminde ise 29 milyon 73 bin dolara ulaşmış durumda.

 

2016 yılında en çok ihracat yaptığımız ülkeler İtalya, İngiltere, Yunanistan, Sırbistan, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Irak, Almanya ve Romanya olarak sıralanıyor.  Oyuncak sektöründe ihracat gerçekleştirdiğimiz bu ilk 10 ülkenin toplam oyuncak sektörü ihracatımızdaki payının yüzde 48 olarak yarısına eşit olduğunu görüyoruz.  

 

Oyuncak sektörü ithalatımız ise 2016 yılında 415 milyon 365 bin dolar olarak gerçekleştirilirken, 2017 yılında Ocak- Ekim döneminde 328 milyon 405 bin dolara geriledi. İthalatın zorlaşması ve yerli oyuncak hassasiyeti ile üreticiler iç pazar yatırımlarına ve ihracata ağırlık vermeye başladı” dedi.

İKMİB oyuncak sektörü faaliyetleri

 

Oyuncak sektörü firmalarının ihracatını artırmaya yönelik önemli çalışmaları olduğunu belirten Akyüz, “Firmalarımızı Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Rusya ile Türk Cumhuriyetlerinde dev firmalarla buluşturmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda oyuncak üreticisi firmaların ürünlerini tanıtması, işbirliği görüşmeleri yapması ve akabinde ihracatlarını artırmaları için bir proje başlatıyoruz. Dubai, Fas ve Rusya gibi potansiyeli yüksek ülkelere ticaret heyeti organizasyonları düzenleyeceğiz. (2-6 Nisan) Dubai Ticaret Heyeti, Haziran 2018’de Fas Ticaret Heyeti ve Kasım 2018’de Rusya Ticaret Heyeti organizasyonlarını yapacağız. Özel B2B görüşmelerin yapılacağı projeyle, oyuncak üreticisi firmalarımızın ihracatlarını yüzde 20 seviyelerinde artırmalarını hedefliyoruz.

 

Ayrıca oyuncak sektörümüze yönelik UR-GE projesi başvuruları açıldı. Küresel arenada gücüne güç katmak isteyen tüm oyuncak üreticilerimizi bekliyoruz” diye konuştu.

 

 

Kaynak: U’PR İletişim ve Danışmanlık

Yorumlar

Yorum Yaz

Değerlendirme yapınız 1-5 arası!

Bizden haberdar olmak ister misiniz?

ALTIN ÜYELİK 1

Copyright , Her hakkı saklidır. plastikpazari 2016