Ambalaj Bir Koruma Yöntemidir

Ambalaj üreticiye her ne kadar maliyet artıran bir unsur olarak görülse de, aslında ürünleri koruması ve zayiatları azaltmasından dolayı oldukça faydalı ve gereklidir.

 

Ambalaj taşınacak eşyayı sarmaya yarayan, ürünün tüketiciye ulaştırılması aşamasında taşınması, korunması, saklanması ayrıca gıda ürünlerinin hijyen kalması ve gıdanın daha uzun raf ömürlü olması, muhafaza edilip israfın önüne geçilmesi için elzemdir.

Ambalaj; taşıma esnasında oluşabilecek fiziksel hasarları önlemek, ürünü satış ortamına kolay taşımak için gereklidir.

Ambalaj, ürünleri dış etkenlerden koruyan, tanıtım, pazarlama taşıma işlemlerini kolaylaştıran görsellik ve kullanım ergonomisi sağlayan bir araçtır.

 

Metal kutular, içecek ve konserve ürünlerinde tercih edilen, özellikle taşımada ki dayanıklılığı büyük avantaj sağlamaktadır.

 

Cam, sağlıklı saklama olanağı sunmanın yanı sıra dayanıksız bir araç-gereç olduğundan, taşımada dezavantaj sunan cam, aynı zamanda birçok ambalaja göre daha pahalı olduğu için üretim maliyetini artırmaktadır.

 

Kağıt, karton üretiminin temel malzemesidir ve çok farklı sektörlerde kullanılmaktadır. Köşe koruyucuları olarak da ambalaj üretiminde kendine yer bulan kağıt, mukavva olarak son derece dayanıklı ambalajların üretimine olanak tanır.

 

Ahşap, organik bir malzeme olduğu için dünya genelinde tercih edilmektedir. Dayanıklı yapısı sayesinde büyük avantaj sağlamaktadır.

Plastik ambalaj, özellikle market sektörünün vazgeçilmezi olan poşet ve streç filmler, aslında tüm sektörler için vazgeçilmez ve sağladığı fiyat avantajlarından dolayı en çok tercih edilenidir. Plastik ambalajların geri dönüşüm ile tekrar kullanılabilir hale gelmesi, ambalaj sektörü için plastiğin tercih edilmesinde önemli bir faktördür.

Plastik geri dönüştürülürken sadece 130-200 derece enerji yeterli olurken, alüminyum geri dönüştürülürken 650 derece, cam ise 1400 derece enerjiye ihtiyaç duymaktadır.

Dünya genelinde yeterli suya sahip olmayan bir milyardan fazla insana su ulaştırmada en pratik ve kolay yöntem plastik şişelerdir.

 

Bilimsel olarak daha birçok avantaja sahip olan plastik ambalajların üretilmesi ve kullanılması yolunda doğru algı oluşturup, insanları plastiğe karşı düşman değil, hayatımızı kolaylaştıran ve birçok alanda ikamesi mümkün olmayan plastik ambalajların sağlıklı ve çevreci kullanılması için gayret edip çalışmalar yapılmalıdır. Plastik ambalajlar yerlere atılıyor, çevreyi kirletiyor diye yapılan kampanyalar ve çalışmaların ülkemize hiç bir katkısı ve faydası olmaz.

Duygusal ya da magazinsel söylemlerle de süreci yönetemeyiz.

Dolayısıyla, ülke ekonomisine katkısının gözardı edilemeyeceği plastik ambalajların doğru, ekonomik ve çevreci üretilebilmesi için yetkililerin öncelikle bilimsel çalışmalar, araştırmalar yapmaları ve bu çalışmalara destek vermeleri gerekmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önce kendi bünyesinde ki çalışanlarına plastik ile alakalı iyi bir eğitim olanağı sağlamalı, daha sonra da sektöre fayda sağlayacak eğitimler tertipleyip plastik sektörünün önünü açmalı ve sektörü daha iyi bilinçlendirmelidir. Plastik ambalaj tüketimi ile alakalı Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışmalar yapılıp, sürecin çok bilinçli ve profesyonel yönetilmesi lazımdır.

 

Yasak ve kısıtlamalar kolay olan tercihlerdir ama ülke olarak zor olan eğitime talip olup, çevreyi seven, koruyan nasıl koruması gerektiğini bilen bir nesil yetiştirmemiz gerekiyor. Yoksa izmaritler yerlere atılıyor diye sigarayı, havaya karbon salgılıyor diye tüm araba ve uçakları yasaklamamız gerekir.

 

Ve son olarak;

 

Ambalaj bir koruma yöntemidir.

Aslında insan, ilk önce doğarken  “ebe”nin eline takmış olduğu plastik eldiven ile tanışıp, bir bez parçası ile muhafaza edilmek için ambalajlananıp, daha sonra ölene kadar sıcağa ve soğuğa karşı, rüzgara ve güneşe karşı korunması için kendisini farklı elbiseler ile ambalajlayıp, son nefesini teslim ettikten sonra, yine ilk yolculuğunda ki gibi son yolculuğuna da uğurlanırken “gassal” ın eline takmış olduğu plastik eldiven ile temizlenip dünya ya veda ederken, bez parçaları ile ambalajlanıp (kefenlenip) ebedi istirahatgahına (kabir) seyahat esnasında beden zedelenmesin diye ahşap kasa ile (tabut) taşınarak son yolculuğunda bile bir koruma yöntemidir ambalaj.

 

Geleceğimizin daha temiz bir çevresi, daha sağlıklı bir atmosferi ve çevreye duyarlı ve daha eğitimli bireylerinin olması ümidi ile.

 

 

Ayhan ÇATALKAYA

PLASFED Yönetim Kurulu Üyesi

KAYPİDER Başkan Yardımcısı

Yorumlar

  • 5/5

    ağzına saglik kardeşim

Yorum Yaz

Değerlendirme yapınız 1-5 arası!

Bizden haberdar olmak ister misiniz?

ALTIN ÜYELİK 1

Copyright , Her hakkı saklidır. plastikpazari 2016