AKİB’den 2016 Yılı Şubat Ayı İhracat Rakamları Değerlendirmesi

Türkiye Geneli ihracat rakamları, 2016 yılı Şubat ayında 14 ayın ardından ilk kez artış göstererek geçen yılın aynı dönemine göre % 3,1 yükselişle 10 milyar 790 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 

 

 

En fazla ihracat yapılan ülkeler Almanya, Birleşik Krallık, Irak, İtalya ve Fransa olurken; en fazla ihracat yapan sektörler Otomotiv Endüstrisi, Hazır Giyim ve Konfeksiyon, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Elektrik-Elektronik ve Hizmet ile Çelik sektörleri oldu.

 

2016 yılı Şubat ayı ihracat rakamlarının değerlendirmesini yapan AKİB Koordinatör Başkanı M. Bülent Aymen, “2016 yılı Şubat ayını geçen yıla oranla Türkiye genelinde % 3,14 artışla 10 milyar 790 milyon dolar ihracatla kapatırken AKİB için bu oran %-0,16 düşüş ile 873,5 milyon dolar oldu. AKİB üyesi ihracatçılarımıza bu gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum, zira jeopolitik olarak zora girdiğimiz ihracat pazarlarımızın en büyük ihracatçıları AKİB üyeleridir, buna rağmen düşüşün oranı moral vericidir” dedi.

 

Aymen konuşmasını şöyle sürdürdü: “Faiz artışı beklentilerinin ortadan kalkmasıyla piyasalar biraz rahatlamışken IMF geçen ay 2016 yılına dair küresel ekonomik büyüme öngörüsünü yüzde 3,6′dan 3,4′e indirdi. Uzmanlar bu öngörünün Nisan ayında daha da geriye çekilebileceğini belirtiyor. Ayrıca jeopolitik olarak zor bir noktadayız ve etrafımızda hiç de ihracatı artırmaya elverişli gelişmeler olmuyor. Ama unutmayalım ki, Türkiye için Ekim ayında yüzde 2.9 ekonomik büyüme tahmini yapan aynı IMF, bu tahminini yüzde 3.2 olarak revize etti. Yine unutmayalım ki, sizin de benim de üretici, ihracatçı olduğumuz 2001 yılında ülkemizin yaşadığı kriz, son otuz yıllık dünya krizler listesinde en büyük 6. kriz olarak değerlendiriliyor ve biz öyle bir krizin üzerinden 10 yıl bile geçmeden ihracatımızı 150 milyar dolarlara taşımayı başarmış bir camiayız. Hükümetimizin açıkladığı Ar-Ge reform paketi, oluşturulan İhracat Stratejisi ve Eylem Planı Koordinasyon Kurulu da ihracatçılarımıza hükümetimizin verdiği desteğin göstergesidir. Bu zorlu yılda, bu zorlu yolda hepimize kolaylıklar diliyorum.”

 

AKİB’in Şubat ayı haritasına gelince;

 

AKİB rakamlarını da değerlendiren Aymen, “Koordinatör Başkanı olduğum Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin 2016 yılı Şubat ayı rakamlarına baktığımızsa ise 874 milyon dolardan 873 milyon dolara gerilediği, yani geçen sene Ocak ayına oranla % 0,2 oranında bir düşüş olduğu görülmektedir. 2015 ve 2016’yı ilk 2 ay olarak değerlendirdiğimizde ise; 2015 yılı ilk 2 ayında 1 milyar 838 milyon dolar olan ihracatımızın 2016 yılı ilk 2 ayında 1 milyar 604 milyon dolara gerilediği yani % 12,7 oranında azaldığı gözlenebilir” dedi.” dedi.

Türkiye geneli ihracatı AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından değerlendiren Aymen, 2016 yılının Şubat ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay’ın 10., Adana’nın 11., Kayseri’nin 12., Mersin’in 13. ve Karaman’ın 28. sırada olduğunu belirtti.

 

 

Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri: 2016 yılı Şubat ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri ihracatı, 2015 yılının eş değer dönemine kıyasla, % 14,56 oranında bir artış kaydederek 346 milyon 144 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Sektörün Şubat ayı Türkiye toplam ihracatındaki payı % 3,21 olmuştur.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2016 yılı Şubat ayı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise; 42 milyon 969 bin dolar Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri ihracatı gerçekleştirildiği görülmektedir. Bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla sektör ihracatında % 4,50 oranında bir artış yaşanmıştır.

 

Türkiye geneli ve AKİB olarak sektörün 2016 yılı Şubat ayı ihracat rakamlarına göre değer bazında en önemli pazar yine Irak olmuştur. Irak’a gerçekleşen ihracatımızın geçen yıla göre Türkiye genelinde % 7 oranında artarken, AKİB olarak ise % 1 oranında artış görülmektedir.

 

Demir ve Demir Dışı Metaller: Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2016 yılı Şubat ayı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde; 32 milyon dolarlık demir ve demir dışı metaller ihracatı gerçekleştirildiği görülmektedir. Bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla sektör ihracatında % 11 oranında bir artış yaşanmış ve ülke geneli demir ve demir dışı metaller ihracatındaki payı % 6,42 olmuştur.

 

Akdeniz ihracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin, çelik ihracatı 2016 yılı Şubat ayında, % 23 oranında düşüş kaydederek 64,8 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’deki toplam sektör ihracatındaki payı ise %8,68 olmuştur.

 

Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin 2016 yılı Şubat ayı ihracatı ürün gruplarına göre incelendiğinde; demir çelik çubuğun % 20 pay ile ilk sırada, demir çelik borunun % 15 ile ikinci sırada, mobilyalar (metal) ürünler ihracatının ise % 9 ile üçüncü sırada yer aldığı görülmektedir. 2015 yılı Şubat ayına kıyasla, ilk 10 sırada yer alan ürün gruplarından demir çelik boru, çubuk, diğer ürünler, inşaat aksamı, soba ocaklar, demir çelik tel ve profil ihracatında düşüş kaydedilmiştir.

 

Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin 2016 yılı Şubat ayı ihracatı ülkelere göre incelendiğinde; Mısır’ın % 20 pazar payı ile ilk sırada, Irak’ın % 13 ile ikinci sırada, Almanya’nın % 6 ile üçüncü sırada yer aldığı görülmektedir. 2015 yılı Şubat ayına kıyasla, ilk 10 sırada yer alan ülkelere yapılan ihracatta Irak, Suriye, Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler’de düşüş yaşanmıştır.

 

Hazır Giyim ve Konfeksiyon: Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 2016 yılı Şubat ayı ihracatında, 1,42 milyar dolar ile % 12,71 oranında bir artış yaşanmış ve Şubat ayı Türkiye toplam ihracatından  % 13,21’lik bir pay almıştır.

 

Akdeniz ihracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı ise 2016 yılı Şubat ayında, % 124,23 oranında artış kaydederek 60 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’deki toplam sektör ihracatındaki payı ise % 4,26 olmuştur.

 

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin 2016 yılı Şubat ayı değer bazında ihracatı, ürün gruplarına göre incelendiğinde; bayan dış giyimin % 58 pay ile ilk sırada, bay dış giyimin % 23 ile ikinci sırada, diğer hazır eşyanın ise % 5 ile üçüncü sırada yer aldığı görülmektedir. 2015 yılı Şubat ayına kıyasla, ilk 10 sırada yer alan ürün gruplarından pamuklu ev tekstili, pamuklu yatak kıyafetleri ve giyim aksesuarları ihracatında düşüş yaşanmıştır.

 

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinin 2016 yılı Şubat ayı değer bazında ihracatı ülkelere göre incelendiğinde ise; Ukrayna’nın % 29 pazar payı ile ilk sırada, Polonya’nın % 26 ile ikinci sırada, İspanya’nın ise % 13 ile ise üçüncü sırada yer aldığı görülmektedir. 2015 yılı Şubat ayına kıyasla, ilk 10 sırada yer alan ülkelerden Almanya, Suudi Arabistan, Birleşik Krallık ve Romanya’ya gerçekleştirilen ihracatta düşüş yaşanmıştır.

 

Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri: 2016 yılı Şubat ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatı 2015 yılının aynı dönemine kıyasla, % 15 oranında artmış olup, 563 milyon $ olarak gerçekleşmiştir. Sektörün 2016 yılı Şubat ayında Türkiye toplam ihracatındaki payı % 5,2 olmuştur.

 

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2016 yılı Şubat ayındaki sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise; 82 milyon dolarlık Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatı gerçekleştirildiği görülmektedir. Bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla sektör ihracatı % 2 oranında azalmış ve ülke geneli Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatındaki payı %  14,46 olarak gerçekleşmiştir.

 

Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2016 yılı Şubat ayı değer bazındaki ihracatı ürün gruplarına göre incelendiğinde; pastacılık ürünlerinin %32 ile ilk sırada, bakliyatın % 21 ile ikinci sırada, değirmencilik ürünlerinin % 14 ile üçüncü sırada yer aldığı görülmektedir. Ülkelere göre incelendiğinde ise Irak’a yapılan ihracatın geçen yıla göre % 9 oranında artarak Irak’ın % 22’lik pazar payı ile ilk sırada; Suriye’ye yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre % 2 oranında artarak Suriye’nin  %14 ile ikinci sırada, Sudan’a yapılan ihracatın ise % 8 oranında azalmış olmasına karşın, Sudan’ın % 6 ile üçüncü sırada yer aldığı görülmektedir.

 

Kimyevi Maddeler ve Mamulleri: 2016 yılı Şubat ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı, 2015 yılının eş değer dönemine kıyasla, % 2,6 oranında bir düşüş kaydederek 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Sektörün Şubat ayı Türkiye toplam ihracatındaki payı % 10,6 olmuştur.

 

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2016 yılı Şubat ayı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise; 268,6 milyon dolar Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı gerçekleştirildiği görülmektedir. Bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla sektör ihracatında %11 oranında bir düşüş yaşanmış ve ülke geneli Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatındaki payı %23,4 olmuştur.

 

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2016 yılı Şubat ayı değer bazında ihracatı ürün gruplarına göre incelendiğinde; mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünlerinin % 63 pay ile ilk sırada, gübreler in % 12 ile ikinci sırada plastik ve mamullerin ise % 9 ile üçüncü sırada yer aldığı görülmektedir. Ülkelere göre incelendiğinde ise; Mısır’ın % 15 pazar payı ile ilk sırada; BAE’nin % 14 ile ikinci sırada, Malta’nın ise % 8 ile üçüncü sırada yer aldığı görülmektedir.

 

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller: 2016 yılı Şubat ayı su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye ihracatı, 2015 yılı Şubat ayına  kıyasla, % 14,1 oranında bir düşüş kaydederek 143 milyon 585 bin dolar olarak gerçekleşmiştir.

 

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2016 yılı Şubat ayı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise; yaklaşık 23 milyon dolar su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı gerçekleştirildiği görülmektedir. 2015 yılı Şubat ayına kıyasla sektör ihracatında  % 2 oranında bir artış yaşanmıştır.

 

Akdeniz Su ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2016 yılı Şubat ayı değer bazında ihracatı, ürün gruplarına göre incelendiğinde kümes hayvanları etleri % 27 ile ilk sırada, % 17 ile kümes hayvanları yumurtaları ikinci sırada, taze balıklar ise  % 17 ile üçüncü sırada, yer almaktadır.

 

Akdeniz Su ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2016 yılı Şubat ayı ihracatı değer bazında ülkelere göre incelendiğinde; Irak % 46 pay ile ilk sırada, Lübnan % 11 ile ikinci, Suriye % 9 ile  üçüncü sırada, sırada yer almaktadır.

 

Tekstil ve Hammaddeleri: Türkiye tekstil ve hammaddeleri sektör ihracatı Şubat ayında %4 oranında artarak 635 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 2015 yılının ilk iki ayında toplam ihracat Ocak ayındaki gerilemenin etkisiyle bir önceki yıla göre % 2 oranında azalarak 1,23 milyar dolar olmuştur.

 

ATHİB sektör ihracatı ise 2016 yılı Şubat ayında, geçen yıla göre % 7,2 oranında artış sağlayarak 76,2 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. İlk iki aylık kümülatif ihracat ise bir önceki yıla göre aynı kalarak 141 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

 

2016 yılı Ocak –Şubat döneminde ATHİB sektör ihracatının ürün gruplarına göre dağılımında dokuma kumaş ürünlerinin % 41’luk pay ile ilk sırada, örme kumaşların % 24 ile ikinci sırada, pamuk ipliği ürünlerinin ise % 12 ile üçüncü sırada yer aldığı görülmektedir.

 

ATHİB ihracatının ülkelere göre dağılımında ise; İtalya’nın  % 22’lik pazar payı ile ilk sırada; ABD’nin % 7 ile ikinci sırada, Bulgaristan’ın ise yine % 6’lık pay ile üçüncü sırada yer aldığı görülmektedir.

 

Yaş Meyve Sebze:  Yılın ilk iki ayında yaş meyve ve sebze ihracatı, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla miktarda % 14, değerde % 22 oranında azalış göstererek 293.072.360,78 dolar olarak gerçekleşmiştir. Alt ürün grupları bazında incelendiğinde Narenciye ihracatında miktarda % 17, değerde % 21 oranında düşüş yaşanmış olup 164.258.379,67 dolar olarak; taze sebze ihracatında miktarda % 12, değerde ise % 29 oranında düşüş yaşanmış olup 83.175.152,53 dolar olarak; taze meyve ihracatında ise miktarda % 3 artış yaşanmasına rağmen değerde % 4 oranında düşüş yaşanmış olup 42.536.805,29 dolar olarak gerçekleşmiştir.

 

En fazla ihraç edilen ürünler sırasıyla limon, portakal, mandalina ve domates olurken, en fazla ihracat yaptığımız ülkeler Irak, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Romanya ve Almanya olmuştur. Birliğimiz kanalı ile yapılan yaş meyve sebze ihracatı 172.148.320,37 dolar ile geçen yılın aynı dönemine kıyasla % 21 oranında düşüş yaşamış olup tüm ihracatçı birlikleri arasında % 59 pay ile Türkiye ihracatına katkı sağlamıştır. 

Yorumlar

Yorum Yaz

Değerlendirme yapınız 1-5 arası!

Bizden haberdar olmak ister misiniz?

ALTIN ÜYELİK 1

Copyright , Her hakkı saklidır. plastikpazari 2016